Då var det dags igen – SVT definierar jämställdhet baserat på lika resultat

Av | mars 10, 2020

SVT rapporterar att det finns få kvinnliga ledare i lagsporter på elitnivå.

Vad är problemet?

SVT använder sig endast av en resultatbaserad definition av jämställdhet. Det betyder att de bara bryr sig om hur könsfördelningen ser ut, snarare än om män och kvinnor har samma förutsättningar att nå en viss position. Och den här artikeln är långt ifrån en isolerad händelse. Jag har aldrig sett public service använda sig av eller lyfta fram en jämställdhetsdefinition som bygger på lika förutsättningar.

Lite kul är det dock när basketspelaren Amanda Zahui i videon säger ”Vi ska gå efter hur människor är på deras jobb, och inte vilket kön de har”. Jag håller fullständigt med, men det roliga är att det är precis besattheten av kön och identitetspolitik som ligger bakom den resultatbaserade definitionen.

Jag har mejlat till SVT och frågat varför de är så ensidiga i denna fråga. Det har nu gått två veckor och SVT har inte svarat. Som vanligt.

Vad skulle gjorts bättre?

Börja definiera jämställdhet baserat på lika förutsättningar istället, eller blanda åtminstone lite mer. Alla nyheter och artiklar som handlar om jämställdhet hos SVT är fruktansvärt ensidiga där endast de vänsterfeministiska värderingarna lyfts fram (identitet/kön före kompetens).

Källa: https://www.svt.se/sport/artikel/fa-kvinnor-inom-svensk-elitidrott

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.