Bryr sig SVT om lagen överhuvudtaget när det gäller asyl?

Av | juli 9, 2023

SVT skriver en artikel om asylsökande från Latinamerika som försöker ta sig till USA.

Vad är problemet?

Läser man SVTs artiklar är det lätt att glömma bort att det faktiskt finns lagliga sätt att ta sig in i USA och andra länder. Ett av intervjuobjekten i videon säger rakt ut att han kommer strunta i att ta sig in i landet den lagliga vägen via upprättade asylcenter, och istället fortsätta försöka tränga sig in i USA. Inget ifrågasättande från SVT.

På slutet i videon kommer en försiktigt kritisk fråga om migranten förstår att vissa länder inte vill ta emot fler människor, men den frågan har egentligen ingenting att göra med olagligheten som det innebär att ta sig in i ett land utan tillåtelse.

Vad skulle gjorts bättre?

Ifrågasätt varför migranterna inte tar den lagliga vägen in i ett nytt land. Just nu ligger allt fokus på att beskriva deras kamp på vägen mot USA, men SVT verkar helt glömma bort vad som är lagligt och inte. Eller så struntar de bara i det.

Migranter brukar normalt inte få asyl, då den rätten är reserverad för flyktingar, och här hade SVT kunnat fråga migranterna vad de har för skäl att försöka ta sig till USA.

Fundera på följande

SVTs egen moral verkar stundtals trumfa lagen i olika länder.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/migranter-i-colombia

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.