Bra exempel från Sverigedemokraternas propagandakanal Riks hur man INTE ska kritisera SVT

Av | december 13, 2022

SVT har publicerat en artikel om hur en reporter elbantat i en månad med hjälp av en klimatcoach. Detta tycker Riks är löjligt, eftersom bantningen går ut på självklarheter som att inte tvätta halvfullt och att skippa golvvärmen.

Vad är problemet?

I SVTs artikel står det klart och tydligt:

Kortare duschar och sänkta inomhustemperaturer i all ära – men vad gör man om det inte går? SVT:s reporter som bor i lägenhet där värme och vatten ingår i hyran testade att elbanta i en månad med hjälp av klimatcoachen Lars Ejeklint.

Riks låtsas om som att man inte läst detta, utan säger istället att det stora problemet är uppvärmning av bostaden (och inte småsaker som alla redan gör). Ska man kritisera SVT ska man göra det sakligt, och inte bortse från faktorer som faktiskt finns fullt synliga i artikeln. Folk som bara kollar på Riks och inte läser hos SVT riskerar att få helt fel uppfattning om vad SVT faktiskt kommunicerat.

Vad skulle gjorts bättre?

I det här fallet faller hela videon på att Riks utgår från något som inte stämmer. Välj inte bort faktorer bara för att ett selektivt bortval bättre formar det budskap man så gärna vill att tittaren ska ta del av.

Fundera på följande

Är man konservativ i dagens Sverige är det lätt att ty sig till ”alternativ” media eller olika YouTube-kanaler, eftersom traditionell media har en sådan stark, liberal vinkling. Men precis som liberala röster måste läsa ”alternativ” media för att få en mer komplett bild av verkligheten, måste konservativa röster läsa traditionell media också. Det finns tyvärr ingen media idag som ens försöker vara så objektiv som möjligt.

Källa: https://www.youtube.com/watch?v=65gRXGwEkK0
Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/svt-s-reporter-elbantade-i-en-manad-sa-mycket-gar-det-att-spara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.