Alla förutom SVT nämner gärningsmannens iranska härkomst

Av | juni 25, 2022

En iransk gärningsman med norskt medborgarskap har skjutit ihjäl två människor och skadat betydligt fler vid en bögbar i Oslo. Det finns flera intressanta saker i den mediala rapporteringen.

Vad är problemet?

Uppdatering: Även SVT skriver nu att mannen kommer från Iran, men den informationen kom alltså flera timmar efter att den dök upp i andra medier.

Aftonbladet, Expressen, Nyheter Idag och Samnytt nämner alla att mannen kommer från Iran. Precis som förväntat väljer ”alternativ” media att informera om detta i rubriken, medan Aftonbladet och Expressen nämner det i varsin artikel. Hade det varit en norrman som begått brottet är det tveksamt om ”alternativ” media ens tagit upp det.

SVT å sin sida nämner inte att mannen kommer från Iran överhuvudtaget, detta trots att polisen informerat om detta under presskonferensen. Precis efter att jag satte igång och skriva den här artikeln märkte jag att Nyheter Idag gjort samma iakttagelse (de har kontaktat SVT om saken), så det återstår att se om SVT lägger till den informationen. Hur som helst är det typiskt SVT att gömma undan information som handlar om invandrare som begår den här typen av brott.

Vad skulle gjorts bättre?

SVT kan sluta dölja information som alla andra publicerar, och ”alternativ” media kan sluta välja ut vad man ska skriva om baserat på vem som begått brottet.

Fundera på följande

Visst är medias reaktion helt förutsägbar? Det vill säga att alla medier beter sig precis som de brukar göra. Hade det varit en norsk högerextremist som begått dådet hade gärningsmannen fått betydligt större utrymme i traditionell media, medan ”alternativ” media förmodligen undvikit att skriva om dådet om så var fallet.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/polisen-haller-presstraff-efter-skjutningen-i-oslo
Källa: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/3429jv/masskjutning-i-oslo-det-har-ar-skytten
Källa: https://www.expressen.se/nyheter/skottlossning-i-centrala-oslo-minst-tva-doda/
Källa: https://nyheteridag.se/masskjunting-vid-gaybar-i-oslo-prideparad-stalls-in/
Källa: https://nyheteridag.se/svt-morkar-misstankte-osloskjutarens-iranska-bakgrund/
Källa: https://samnytt.se/iranier-skot-mot-gaybar-i-oslo-2-doda-och-21-skadade/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.