Aftonbladets Lena Mellin försöker styra din tolkning av Ebba Busch brott

Av | juli 2, 2021

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch har erkänt grovt förtal i samband med hustvisten, och dömts till böter på 60 000 kronor, en avgift till brottsofferfonden samt villkorligt.

Vad är problemet?

Aftonbladets Lena Mellin verkar inte vilja att du ska få bilda dig din egen uppfattning om händelsen, för hon är fort ute med en kolumn där hon berättar att Busch vill förringa allvaret i brottet. Huruvida det stämmer eller inte är inte poängen här, utan att Mellin försöker använda miljonplattformen aftonbladet.se för att påverka svenskarna.

Kolumnen är ett bra exempel på så kallad opinionsjournalistik, vilket är ett finare namn för vanlig opinionsbildning som vem som helst kan driva. Syftet är att påverka dig som läsare innan du hunnit bilda dig en uppfattning om händelsen. Eller om du redan gjort det, få dig att ändra dig. Den här typen av kolumner fungerar bäst på människor som är lättpåverkade och som sällan står för sina egna åsikter.

Vad skulle gjorts bättre?

Låt människor tänka själva, och bestämma sig för vad de ska tycka om det Busch gjort. Sluta bedriva påverkanskampanjer (även små sådana) och döpa det till journalistiskt arbete.

Fundera på följande

Vad tycker du själv om Busch beslut att erkänna brott? Vad tycker du själv om det hon sagt?

Källa: https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/JJPJz4/busch-vill-forringa-allvaret

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.