Aftonbladet ställer inga kritiska frågor till läraren som tyckte att apor och bananer är rasism

Av | november 27, 2021

En del lärare och elever på en skola blev upprörda över att korridorerna var pyntade (som tema) med apor och bananer. Detta ansågs vara rasistiskt, förmodligen för att dessa människor själva kopplar samman apor med svarta. Men av det bildmaterial som finns hos Aftonbladet syns bara apor och bananer, inga svarta.

Vad är problemet?

Minst en anonym lärare har uppenbarligen kontaktat Aftonbladet, men det finns inte en enda kritisk fråga till den här vansinnestolkningen. Vad kommer härnäst? Är Nintendos Donkey Kong-spel rasistiska för att de innehåller apor och bananer?

Om man inte sätter ned foten kommer de här människorna bara att flytta fram sina positioner. Där har media en roll, och även om dessa människor inte är makthavare så bör de ifrågasättas när de kommer med sådana här saker.

Vad skulle gjorts bättre?

Eftersom vansinnestolkningen är så pass grov borde Aftonbladet frågat exakt hur apor och bananer kan bli rasistiskt. Man borde helt enkelt ha utmanat lärarens tolkning och tänkande i det här fallet. Om inte annat hade vi då fått reda på exakt hur de här människorna egentligen tänkte (om de ens tänkte alls).

Fundera på följande

Vad händer när man bara ifrågasätter den som säger något, men aldrig den som reagerar? Hur kommer samhället utvecklas om den som reagerar har 100 procent makt över tolkningsföreträdet, och den som säger något helt måste anpassa sig till den som reagerar?

Källa: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/ALJxg3/skola-plockar-ner-bananpynt–efter-rasistkritik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.