Aftonbladet propagerar för olagliga invandrare

Av | december 17, 2019

Aftonbladet har ett projekt där man pratar med flera invandrare som fått utvisningsbeslut eller avslag på asylansökan. De har alltså inte rätt att befinna sig i Sverige, utan har fått sina ärenden prövade.

Vad är problemet?

Aftonbladet har lagt upp projektet som en enda stor snyfthistoria. Inga kritiska frågor. Man skildrar uteslutande vilka hårda liv de lever på gatorna, samt hur vissa skadar sig själva innan utvisningen för att kunna stanna. Projektet är ren, opinionsbildande propaganda eftersom det bara tar upp invandrarnas berättelser utan vare sig kritik eller ifrågasättande. Det här är en metod media använder sig av då man vill bilda opinion för att på sikt kunna ändra lagen. Men är det vad vi ska ha våra journalister till? Allting i artiklarna som ingår i projektet är menat att påverka våra känslor och på den vägen ändra våra åsikter om olagliga invandrare.

Vad skulle gjorts bättre?

Ska man rapportera om hur utsatta olagliga invandrare är måste man skildra händelserna från båda sidor. Låta invandrarna berätta, men också ställa kritiska frågor. Inte behandla invandrare som menlösa offer.

Källa: https://deoonskade.story.aftonbladet.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.