Varför ska inte journalister få prata med politiker privat?

Av | augusti 27, 2021

SVTs Carina Bergfeldt och Lisbeth Åkerman anklagas i flera medier för att bryta mot opartiskheten för att de varit på en middag med Centerpartiets partiledare Annie Lööf samt Socialdemokraten Mona Sahlin.

Vad är problemet?

Ja, det kan man fråga sig. På vilket sätt bryter man mot opartiskheten för att man blott sitter vid samma middagsbord och pratar med varandra? Det hade kanske varit skillnad om det framkommit att Bergfeldt och/eller Åkerman sagt något vid middagen som kunde uppfattas som att de tog politisk ställning. Men nu verkar det som att flera gör en höna av en fjäder.

Vad skulle gjorts bättre?

Kritisera för brist på opartiskhet när det är befogat istället. Som när Bergfeldt tidigare uppmanade sina följare att skänka pengar till Svenska Afghanistankommittén. Där tog hon ställning och gick till handling. Det kan man inte säga om att äta middag och prata.

Fundera på följande

Tänk dig själv om du var journalist på SVT, och blev bjuden till middag med partiledare. Ni pratar och har det trevligt, och nästa dag anklagas du för att vara partisk, trots att du inte sagt något som kan vara ställningstagande. Å andra sidan, hade Carina Bergfeldt suttit och myspratat på samma sätt med Jimmie Åkesson? Om inte, varför?

Källa: https://nyheteridag.se/svt-profiler-i-blasvader-efter-traff-med-annie-loof/
Källa: https://samnytt.se/svt-toppen-om-kritiken-mot-festen-med-loof-och-sahlin-surkartar/
Källa: https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/0G94L6/kritik-mot-carina-bergfeldt-och-lisbeth-akerman–gick-pa-event-med-an

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.