Klimatminister Annika Strandhäll har kallat Ebba Busch för fascist på Twitter. Traditionell media bryr sig inte, men Samnytt och Fria Tider skriver varsin artikel om det.
Vad är problemet?
Vad är egentligen OK att kalla folk? Och framför allt då från en offentlig person till en annan. Hade traditionell media suttit tysta om Busch kallat Strandhäll för feminstsubba? Tveksamt. Så frågan är var gränsen går. Att det är redaktioner och journalisterna själva som sitter och godtyckligt avgör vad som är ”fult” och inte är i alla fall klart.
Man kan även ifrågasätta ”alternativ” media som gör det här till en stor grej. Är det verkligen det? Folk kallar varandra för allt möjligt på sociala medier dagligen, så det är ingen direkt nyhet. Och hade Samnytt och Fria Tider skrivit något om en konservativ politiker kallat en vänsterliberal för något fult? Tveksamt.
Vad skulle gjorts bättre?
Svårt att svara på i det här fallet, även om man kan spekulera i att det förekommer särbehandling i media beroende på vem det är som uttrycker förolämpningen.
Fundera på följande
Vad är egentligen OK att kalla offentliga personer? Och vilka avgör vad som är OK? Behandlar media alla lika, eller förekommer särbehandling?
Källa: https://www.friatider.se/annika-strandhalls-fascist-attack-mot-ebba-busch
Källa: https://samnytt.se/fascist-strandhalls-och-schyfferts-attack-pa-ebba-busch/
Möjligen övertolkar du kommentaren om fascist. Jag läser det inte som att KD-ledaren kallas för fascist. Men jag kan naturligtvis förstå tolkningen. Men varför skulle media fastna i detta. Mer intressant är väl KD-ledarens uttalande. Är detta ett ”statsmannamässigt” uttalande? Det borde media intressera sig för. Snart sitter hon i regeringen och ska ansvara för priser till olika kulturpersonligheter.
Min poäng handlade om hyckleriet man ofta ser i media (båda sidor), det vill säga att man kollar mer på vem det är som säger något, snarare än vad som sägs.
Sedan är det alltid välkommet med olika perspektiv för att bredda debatten.