SVT har under lång tid förespråkat att alla yrken ska vara jämställda, det vill säga att det ska finnas ungefär lika många män som kvinnor. Idag står spelbranschen på tur.
Vad är problemet?
Kommunism förknippar nog de flesta med ekonomisk jämställdhet och klasskamp (plus massmord, men det är mer en effekt av kommunismen snarare än vad den står för). Ett samhälle där staten distribuerar skattepengar så att alla får lika mycket (oavsett om de förtjänar det eller inte). Ett samhälle där produktionsmedlen ägs lika av alla.
Men den jämställdhetssyn som SVT förmedlar handlar egentligen om samma sak, fast med kön istället för pengar. Herr- och damidrott ska vara lika populära, och om folket hellre kollar på herrarna ska SVT göra sitt bästa för att uppmärksamma damidrotten och göra den populärare. Män och kvinnor ska jobba med samma saker, annars ska SVT systematiskt och långsiktigt förmedla en bild som romantiserar jämställdhet bland könen på arbetsplatser.
Problemet med jämställdhet är att den bara går att uppnå med tvång, något som kommunismen är känd för. Vill du inte göra som stat och myndigheter säger? Då blir du tvingad! Har din familj beslutat att kvinnan stannar hemma med barnet? Då ska staten tvinga både mamma och pappa att dela lika på föräldraledigheten! Kommunism är kort sagt motsatsen till frihet, i alla fall i praktisk mening.
Anledningen till att den perfekta jämställdheten förutsätter tvång är att folk är olika. En del är smarta, en del är stenkorkade. En del är vackra, en del är fula som stryk. Människor, och män och kvinnor, presterar olika beroende på vad det gäller, och ska det då vara jämställt överallt så krävs det att staten tvingar fram det. Precis som kommunismen tvingar rika att ge alla sina pengar till fattiga för att alla ska ha lika mycket ekonomiska medel.
Dessutom använder SVT det påhittade ordet ”minoritetsutbrändhet”, vilket bara är ytterligare ett sätt att förstärka minoriteters offerkofta. Och att vänstern är besatt av minoriteter är inte heller någon slump, eftersom de vill att allting ska vara helt lika överallt. Vänstern kommer förmodligen alltid se minoriteter som offer, som hela tiden måste ha positiv särbehandling och få gratis makt för att ”komma ifatt” majoriteten.
Vad skulle gjorts bättre?
Börja ifrågasätta jämställdhet, och vad som krävs för att den ska nås överallt. Idag finns det noll ifrågasättande av detta hos SVT. Istället utgår man från att allt ska vara jämställt överallt, vilket inte är ett neutralt förhållningssätt.
Fundera på följande
Är det ett problem att män och kvinnor väljer olika yrken?
Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/kvinnliga-spelutvecklare-lockas-fran-olika-delar-i-varlden
Ordet ”jämställdhet” tolkas så olika av många. Vissa förstår det som lika möjlighet, andra som lika utfall.
SVT har länge drivit frågan om lika utfall, men inte inom alla yrken.
De mest kvinnodominerade yrkena:
* Förskollärare (96%)
* Barnskötare (91%)
* Undersköterskor, hemtjänst, hemsjukvård och äldreboende (90%)
De mest mansdominerade yrkena:
* Träarbetare, snickare m.fl. (99%)
* Installations- och serviceelektriker (98%)
* Motorfordonsmekaniker och fordonsreparatörer (97%)
Detta enligt SCB: https://scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/utbildning-jobb-och-pengar/yrken-i-sverige/
Jag har inget tydligt minne av att ha sett något reportage eller läst någon artikel från SVT som avser utjämna könsfördelningen inom något av de yrkena. Däremot har jag sett ett tydligt fokus på könsfördelningen i bolagsstyrelser, chefspositioner och bland partitoppar.
Aktivismen hos SVT lyser igenom. Bland annat genom ordval, som du riktigt påpekar.
Nu bokför inte jag varje artikel jag läser på svt.se, eftersom det inte finns tid för det, men jag vet att jag sett artiklar där man problematiserar ojämn könsfördelning i byggbranschen och bland förskolelärare.
Tack för statistiken!