SVT skapar idag tre artiklar som alla handlar om smalhets och ”osunda” skönhetsideal. Vi har sett det förut, och vi ser det igen.
Vad är problemet?
Samma som vanligt i detta sammanhang, nämligen att man romantiserar överviktiga och demoniserar underviktiga. Och det finns en anledning att det är så, det krävs betydligt mer ansträngning att gå ned i vikt än att lägga på sig. Och det är ju inte så populärt bland vänstern att romantisera något som är svårt att uppnå, eller något som kräver ansträngning.
Man intervjuar influeraren Therese Wickman som är överviktig, men beskriver henne inte som det. Man pratar om smalhetsideal som sprids på sociala medier, men aldrig om tjockhetsideal. Det sistnämnda kallas istället för ”kroppspositivt innehåll”. SVT lägger i alla tre artiklar stort fokus på kopplingen mellan smalhets och ätstörningar, men inga kopplingar mellan övervikt och hjärt- och kärlsjukdomar.
För att fatta sig kort kan man konstatera att det inte finns någon balans i den här rapporteringen.
Vad skulle gjorts bättre?
Romantisera inte övervikt. Naturligtvis är det populärt bland (vänster)kvinnor att inte ta ansvar för sin övervikt, utan istället försöka normalisera den till varje pris så att man slipper anstränga sig med träning och kost. SVT ska inte hjälpa till med det.
Fundera på följande
När kvinnor inte kan nå upp till mäns skönhetsideal är det fel på samhället. När män inte kan nå upp till kvinnors kravlistor är det fel på männen.
Jag frågade Beatrice Emmerik på SVT
Hej!
Mitt namn är Kai och jag driver mediegranskaren.se
Jag har en fråga angående dina artiklar om smalhets (en av artiklarna kommer här):
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/sa-sager-de-unga-om-smalhetsen-pa-sociala-medier
Du gör en tydlig länk mellan vad du kallar ”smalhets” och ätstörningar, men du gör ingen länk mellan övervikt och hjärt- och kärlsjukdomar. Du problematiserar underviktiga tjejer, men sprider via intervjuobjekt budskap som normaliserar överviktiga tjejer som influeraren Therese Wickman. Varför?
Väljer du att svara kommer ditt svar att publiceras i sin helhet på min sajt.
Andreas Nilsson på SVT svarade
Vår publicering handlar om att problematisera kroppsideal som mode. Just nu upplever många unga, inte minst i sociala medier, det vi har beskrivit som ”smalhets” – därför har det varit vår ingång i det här.
En annan gång kan vi mycket riktigt välja att belysa hälsoproblem till följd av fetma. Den viktiga diskussionen är dock svårt att se dig seriöst intresserad av när du på sajten i samma andetag gripet ur luften väljer att påstå politiska agendor och att vi ”romantiserar övervikt”.
Jag svarade
Hej Andreas och tack för ditt svar!
Ni romantiserar övervikt när ni lyfter fram överviktiga kreatörer eller influerare som ”kroppspositiva”, fast de egentligen bara är tjocka. Det trodde jag framgick tydligt i artikeln, men då kanske jag har uttryckt mig otydligt. Jag kan inte hitta exempel på att ni romantiserat underviktiga på samma sätt.
Att romantisera tjockisar är typiskt vänstern, det är ingenting jag griper ur luften. Vänsterns narrativ i denna fråga brukar vara ”sluta strida mot din kropp” (så slipper du anstränga dig) eller ”alla människor är lika vackra” (så slipper jag acceptera att jag är väldigt ful jämfört med attraktiva människor). Denna mentalitet härstammar från vänsterns fokus på att allt och alla ska vara lika – det får inte finnas fulare och vackrare människor i deras värld.
Om du väljer att svara kommer ditt svar att publiceras i sin helhet på min sajt.
Andreas Nilssion valde att inte svara på min följdfråga.
Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/therese-wickman-reagerar-mot-smalhetsen-pa-sociala-medier
Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/sa-sager-de-unga-om-smalhetsen-pa-sociala-medier
Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/tre-fragor-om-sa-pratar-du-med-ditt-barn-om-smalhets