SVT skriver om en konstutställning där kvinnor intervjuas om plagg som de inte längre passar i.
Vad är problemet?
Kroppspositivism är ett sätt för tjockisar att intala sig själva att de duger precis som de är. Att intala sig en lögn är nämligen betydligt lättare (kräver mindre ansträngning) än att ta sig ut i joggingspåret då det är kallt och regnar, eller att inte äta för mycket.
Jag vågar nog påstå att de flesta som håller på med kroppspositivism står till vänster på den politiska skalan. Och det påstår jag eftersom högermänniskor brukar ta mer ansvar för sig själva, medan vänstermänniskor tenderar att lägga ansvaret på kollektivet, samhället och/eller systemet. Av denna anledning är det inte förvånande att SVT aldrig kritiserar fenomenet. De gillar snarare att lyfta fram det och bidra till normaliseringen.
Vad skulle gjorts bättre?
När intervjuobjektet säger:
”Det finns en stor skam och skuld kopplat till kropp och utseende men det finns också ett ’jävlar anamma’ att de här kvinnorna vill dela sina berättelser och på så sett bidra till ett kroppspositivt samhälle.”
Här hade SVT kunnat ifrågasätta om inte jävlar anamma (energin) hade kunnat användas till ansträngningen som krävs för att gå ned i vikt istället.
Fundera på följande
Varför skriver SVT aldrig kritiska artiklar om kroppspositivism?
Kvinnorna vill naturligtvis dela sina berättelser, för deras mål är att skapa en ny norm som gör att de slipper skämmas. Om alla tjockisar kan intala varandra att de duger precis som de är, kommer alla tjockisar att må bättre (ett välmående baserat på lögner).
Detta är också vanligare hos kvinnor som är känsligare för skam, och bryr sig mer om vad andra tycker om dem. Det är ofta kvinnor som leder normaliseringsprojekt av den här typen, i syfte att bearbeta sina egna känslor som man inte har kontroll över.
Men frågan är hur positivt det blir i långa loppet om övervikt och ohälsa normaliseras som något neutralt eller kanske till och med som något positivt.
Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/helsingborg/kladerna-langst-in-i-garderoben-blir-en-konstutstallning-i-helsingborg