SVT definierar alltjämt jämställdhet som ”lika resultat”

Av | mars 8, 2021

Det här är egentligen ingen nyhet, men eftersom det är internationella kvinnodagen har SVT förstås, på ett ganska förutsägbart sätt, skrivit att kvinnor fortfarande inte lyckats ta sig in i näringslivets toppar på samma sätt som män. Fast man uttrycker det inte som ”inte lyckats ta sig in”, eftersom som vanligt utgår från en definition av jämställdhet som baseras på lika resultat.

Vad är problemet?

Det stora problemet så fort SVT lyfter jämställdhetsfrågan är att man alltid utgår från vänsterdefinitionen. Det vill säga lika resultat. Vänstern har samma syn i de ekonomiska frågorna, då man inte tar lika stor hänsyn till den individuella prestationen, utan kräver att pengar ska delas så lika som möjligt med skatt som ”kvoteringsmetod”. Och när kvinnorna inte i samma utsträckning som männen lyckas ta sig in i börsstyrelser tittar man inte på den individuella prestationen alls. Istället kräver man att genom kvotering få ett lika resultat.

Och visst, det är inte SVT själva som säger detta, utan deras gäster. Men när det gäller de här frågorna bjuder man alltid in folk med samma åsikter. Och det är förmodligen ingen tillfällighet.

Vad skulle gjorts bättre?

Bjud in gäster som inte står till vänster vad gäller jämställdheten. Låt läsarna få ta del av olika definitioner och perspektiv på jämställdhet.

Fundera på följande

Varför tror du SVT ignorerar jämställdhet baserad på lika förutsättningar?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sverige-halkar-efter-inom-jamstalldhet

Kategori: SVT

En reaktion på “SVT definierar alltjämt jämställdhet som ”lika resultat”

  1. NN

    ”Varför tror du SVT ignorerar jämställdhet baserad på lika förutsättningar?”
    Därför att SVT, likt delar av vänstern, inte kan eller vill skilja på begreppen ”lika rättigheter” och ”lika utfall”.

    Just frågan om lika utfall i fördelning av platser till bolagsstyrelser är en fråga som SVT har drivit i flera år. Det sker på nyhetsplats men är egentligen aktivism under redaktionell mantel. samtidigt har jag aldrig hört dem ifrågasätta könsbalansen hos interner i svenska fängelser.

    Det är intressant hur SVT varje år uppmärksammar internationella kvinnodagen den 8 mars. Men jag kan inte inte minnas att jag en enda gång har sett ett reportage om internationella mansdagen den 19 november. Detta trots den öppna och socialt accepterade diskriminering som män riskerar på grund av sitt kön. Den som tror att män inte diskriminras är mycket dåligt insatt i frågan.
    (https://en.wikipedia.org/wiki/International_Men's_Day )

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.