”Trelleborg sämst i Sverige – ingen kommun har färre kvinnor inom politiken”. SVT tar ställning direkt i jämställdhetsfrågan. Det handlar alltså om att deras definition av jämställdhet bygger på lika resultat, och inte lika förutsättningar.
Vad är problemet?
Jag har skrivit många artiklar på det här temat, men idag blev det extra tydligt eftersom SVT i artikeln låter en sverigedemokrat komma till tals med orden:
”Jag ser inte det som ett problem.”
Jämställdhetsfrågan rymmer uppenbarligen fler än ett perspektiv. Att SVT då använder ett tydligt, negativt värdeladdat ord (”sämst”) för att beskriva åsikterna hos den andra sidan är svårt att tolka som någonting annat är ogenerad partiskhet.
- Jämställdhet baserad på lika resultat = lika många kvinnor som män ska jobba i kommunen.
- Jämställdhet baserad på lika förutsättningar = män och kvinnor får samma möjlighet att jobba inom kommunen, men det innebär inte per automatik att män och kvinnor kommer prestera likvärdigt, eftersom män och kvinnor är olika.
Vad skulle gjorts bättre?
SVT kan börja med att erkänna att det överhuvudtaget finns olika definitioner av jämställdhet. Sedan bör de inte ta ställning i frågan, utan objektivt förklara hur olika sidor ser det, och sedan låta läsaren avgöra vad han tycker.
Fundera på följande
Granskningsnämnden kollar inte ens webben. De granskar bara tv- och radiosändningar. Och även om de hade granskat webben hade de aldrig fällt SVT för en sådan här sak. Det finns nämligen olika definitioner av ”partiskhet” också.
Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/trelleborg-samst-i-sverige-ingen-kommun-har-farre-kvinnor