Stefan Löfvens intervju i Agenda drog till sig en hel del kritik, vilket SVTs Mats Knutson analyserat. Knutson kallar det hela för ”statsministerns svarta vecka”.
Vad är problemet?
Om man läser Knutsons analys ser man att han endast tagit hänsyn till kritik som kommer från politiker eller proffstyckare (debattörer och ledarskribenter). Inte någonstans i analysen finner man kritik från vanliga röster. Det framstår snarare som att vanligt folk ska ta efter det som ledarskribenter och politiker tycker, istället för att tänka själva. För det är ju inte så att etablissemanget har flest röster i riksdagsvalet, men de har tyngst röster om man får tro Knutson.
Knutson skriver även ”Annars har Stefan Löfven ofta gjort en dygd av att vara just otydlig och svårbegriplig när han får frågor som är kontroversiella eller besvärliga. Fram till nu har det varit en strategi som fungerat hyggligt. De senaste två valen har trots allt slutat med att Löfven blivit statsminister. Nu tycks denna strategi dock ha nått vägs ände.” Vad är det som gör att strategin inte tycks fungera längre? Att proffstyckare säger så? Löfven har fått mängder med kritik från etablissemanget under den senaste mandatperioden, men blev statsminister i alla fall. Det beror delvis på att det är vanligt folk som bestämmer i slutänden, inte journalister eller opinionsbildare. Men de två sistnämnda vill ju så gärna påverka vad folk ska rösta på.
Vad skulle gjorts bättre?
Knutson, eller andra SVT-medarbetare, borde gått ut bland folk och frågat vad de tyckte om Löfvens intervju i Agenda. Dessa röster borde sedan legat till grund för analysen, istället för att ett gäng journalister från Stockholms innerstad ska berätta för resten av landet hur intervjun med Löfven ska uppfattas och tolkas.
Källa: https://www.svt.se/nyheter/statsministerns-svarta-vecka