Idag kom en undersökning från Sentio, på uppdrag av Riks (även om Riks inte längre ägs av Sverigedemokraterna, så fungerar de i praktiken som deras propagandakanal), som visar att en majoritet av svenska folket vill kunna stänga moskéer som sprider extremistiska budskap.
Vad är problemet?
Sentio använder sig av självrekryterande webbpaneler för sin statistik. Problemet med dessa är att de som svarar på frågorna kan ha ett egenintresse att svara på dem. I det här fallet kan det till exempel vara så att de som valde att svara på undersökningen var folk som var intresserade av ämnet och som ville visa hur mycket de ogillade islam. Urvalet av folk som svarar riskerar därför att bli skevt, i motsats till undersökningar där urvalet av svarande görs av åsiktsinstituten själva.
Notera KAN. Naturligtvis är detta ingen garanti för att resultat skulle vara helt missvisande, men vare sig Riks eller Samnytt nämner hur undersökningen faktiskt gått till.
Vad skulle gjorts bättre?
Berätta hur det går till när Sentio samlar in sin data.
Fundera på följande
Vill du fördjupa dig i varför självrekryterande webbpaneler inte är lika pålitliga, kan du klicka på länken här nedanför för att ta del av en studie från Novus.
Jag frågade Riks och Samnytt
Hej!
Mitt namn är Kai och jag driver mediegranskaren.se.
Angående den åsiktsundersökning som utfördes av Sentio, på uppdrag av Riks, nämner ingen av er hur undersökningen faktiskt gått till. Det vill säga att Sentio använder sig av självrekryterande webbpaneler. Andra organisationer som utför åsiktsundersökningar väljer själva ut vilka som ska få svara för att komma närmare ett rättvisande urval av svenskar.
Min fråga är varför ingen av er nämner att Sentio baserar sina undersökningar på självrekryterande webbpaneler?
Om ni väljer att svara kommer ert svar att publiceras i sin helhet på min sajt.
Både Riks och Samnytt valde att inte svara.
Källa: https://samnytt.se/nara-8-av-10-m-valjare-oppnar-for-att-stanga-moskeer
Källa: https://novus.se/media/6065/novus_parallellstudie.pdf