Ledarskribenter från Aftonbladet och Dagens Arena siar om efterträdare till Stefan Löfven. Aftonbladet påstår att källor inom Socialdemokraterna säger att Löfven kommer avgå 2021, det vill säga ett år innan nästa riksdagsval. SVT hänger på och intervjuar ledarskribenterna.
Vad är problemet?
Som självtänkande läsare behöver jag inte två proffstyckare som ger argument till olika partiledarkandidater inom S. Varför är det så ofta andra journalister som får sitta hos SVT och normalisera olika åsikter och gissningar? Ungefär som att deras gissningar skulle vara mer värda. Visserligen är de pålästa, vilket Lena Mellin från Aftonbladet visar när hon redogör inrikesminister Mikael Dambergs politiska erfarenhet och karriär. Men många vanliga människor är också pålästa, och med dagens sökmotorer är det jättelätt att leta upp information om en politiker.
Det är dessutom så att SVT med dessa intervjuer skapar ett tryck på S att välja någon av de två omtalade kandidaterna (finansminister Magdalena Andersson eller Damberg). När folk läser artikeln skapas en grund för vidare samhällsdebatt, och då är det namnen som proffstyckarna har nämnt som är aktuella. På så sätt kan journalister få ett visst inflytande över gallringsprocessen. Det är nämligen viktigt att en partiledare är känd hos svenskarna för att han eller hon ska gå hem.
Vad skulle gjorts bättre?
SVT borde ha pratat med vanligt folk och inte proffstyckare/ledarskribenter som får betalt för att förmedla åsikter. Tänk dig själv att SVT bjuder in en helt vanlig väljare som får en dag på sig att ta reda på information om det aktuella ämnet. Varför ser vi sällan det i public service? Varför är det nästan alltid journalisterna som ger varandra utrymme?
Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/hen-kan-ersatta-stefan-lofven