Resultatbaserad jämställdhet

Av | november 10, 2019

Idag har vi en nyhet från SVT som riktar in sig på hur lång tid män och kvinnor kommer till tals i nyheterna. Rättviseförmedlingen kan man tycka vad man vill om, men det är inte den som är intressant i sammanhanget. Det är SVTs utgångspunkt som är anmärkningsvärd.

Man formulerar det som att färre kvinnor FÅR uttala sig i medierna, jämfört med män. Man antyder alltså att det handlar om att kvinnor hålls tillbaka. För detta har man inga belägg alls, utan det är endast fulretorik menad att driva ett visst narrativ – kvinnor är offer.

Det är heller inget tillfälligt misstag att man formulerar att kvinnorna FÅR uttala sig, då samma formulering återkommer flera gånger i artikeln. Att det är färre kvinnor kan bero på en mängd olika faktorer, till exempel att de inom sporten helt enkelt inte har samma intresse, och av den anledningen finns det färre kvinnliga kommentatorer än män. Precis som SVT har vi inga belägg för detta påstående, mer än att det är en tänkbar, möjlig orsak.

Vidare presenterar man en påtvingad 50/50 könsfördelning som något positivt, istället för att hålla sig neutral. Det är inte frågan om att man inte kan tycka det är positivt, men man kan också tycka det är positivt att män och kvinnor själva väljer vad de vill syssla med, snarare än att planteras som träd i en park där allting måste stå i perfekta, jämna linjer för att se bra ut. Det finns helt enkelt olika synsätt på det, men det är solklart vad SVT tar ställning för.

Källa: https://www.svt.se/kultur/7-av-10-personer-som-uttalar-sig-i-nyhetsmedier-ar-man

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.