”Papperslös” eller ”illegal”?

Av | juli 12, 2019

Jag är säker på att du sett båda dessa benämningar tidigare. De används för att beskriva invandrare (migranter brukar de kallas i media) som kommer in i ett land utan tillåtelse, alltså på olaglig väg. Men i vissa medier, och det kan också vara individuellt mellan olika journalister, så kallas dessa personer ”papperslösa”. Anledningen är att de saknar dokumentation.

Men det går inte att komma ifrån att de begått en olaglig handling. Då ska de också benämnas som illegala. Anledningen att en del i media (alla gör det inte) använder begreppet papperslös är för att skapa sympatier för invandrarna som tagit sig in i ett land olagligt. Ordet ”papperslös” låter som att man saknar något, och att det därför är synd om personen. Ordet ”illegal” låter som att man begått en brottslig handling, och då blir det förmodligen inte många sympatier.

Idag är det Expressen som skriver om Trumps planerade räder där tusentals, som Expressen uttrycker det, ”papperslösa migranter” ska skickas ut ur landet. Men det citerar också Trump, och han använder benämningen ”illegal”. Därav får läsaren prov på hur samma sak kan benämnas på två olika sätt – i samma artikel.

Att benämna folk som tagit sig in i ett land utan tillstånd som ”papperslösa” är dock alltför snällt. Ska vi sätta perspektiv på det kan du fråga dig själv vad som hade hänt om folk börjat kalla snattare för ”fattiga barn” eller fortkörare för ”stressad bilist”. Poängen är alltså att man ska kalla folk för vad de är, inte försköna begreppet i syfte att få folks åsikter åt ett visst håll.

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/rader-mot-papperslosa-inleds-i-helgen-tusentals-ska-gripas/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.