Idag har jag hittat ett klockrent exempel på hur god journalistik berättar vad som har hänt, men låter läsaren själv avgöra vad han ska tycka om det. Nyheter Idag, SVT, Aftonbladet och Expressen har alla skrivit om Trumps försök att påverka Löfven att agera i ASAP Rocky-fallet (något Löfven inte får göra). Man kan naturligtvis ha många åsikter om Trumps agerande i frågan, men varför inte lämna själva åsiktsbildningen till läsaren?
Nyheter Idag gör det. De skriver precis vad som har hänt, varken mer eller mindre. Trumps tweets citeras, och man skriver vad Sverige och Löfven har lämnat för svar. SVT, Aftonbladet och Expressen å andra sidan låter professorer, statsvetare och experter berätta hur de tolkar situationen. Tror de inte att folk kan dra egna slutsatser? Tror de inte att folk vet hur man använder en sökmotor för att få reda på information?
Genom att låta personer med fina titlar uttala sig normaliserar man dessa åsikter, men som jag har varit inne på tidigare på den här sajten är det inte ovanligt att professorer och forskare blandar fakta med sina egna åsikter när de uttalar sig i media. När folk sedan läser att en statsvetare sagt något finns risken att läsaren kopierar den åsikten istället för att bilda sig sin egen. På så sätt kan media effektivt styra opinionsbildning genom att låta väl utvalda människor få publicitet.
En guldstjärna till Nyheter Idag för att de låter läsaren bilda sig sin egen uppfattning den här gången.
Källa: https://nyheteridag.se/trump-mycket-besviken-pa-statsminister-stefan-lofven/
Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/dag-blanck-om-trumps-utspel-mot-lofven
Källa: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/8mjjkx/statsvetare-om-trumps-attack-vill-vinna-svarta-roster
Källa: https://www.expressen.se/nyheter/diplomat-hogerextrema-mobiliserar-mot-sverige/