Den kanske viktigaste skillnaden mellan en folkdomstol och ett fungerande rättssystem är att folkdomstolen går på känslor och tar ställning för en viss sida. Alla är lika inför lagen i det fungerande rättssystemet. Aftonbladet och Expressen tar dock tydlig ställning i frågan om Göran Lambertz och kvinnan som han påstods ha våldtagit.
Vad är problemet?
Efter att förundersökningen mot Lambertz lades ned har media fortsatt att behandla honom som skurken och kvinnan som offret. Detta trots det juridiskt avgjorts att det påstådda brottet inte går att bevisa. Ord står mot ord och det är omöjligt att veta vem som har rätt. I en sådan situation bör båda parter behandlas lika av media. Men det sker inte här.
För media har redan bestämt sig. Det är kvinnan som är offret, och Lambertz som är förövaren. Den är kvinnan som är den svaga, och Lambertz som är den starke. Alltså tar man kvinnans parti och attackerar Lambertz.
I Expressens artikel ställer man kritiska frågor till Lambertz och försöker utmåla honom som en dålig människa som ”kladdar” på kvinnor (lägger en arm runt dem). I Aftonbladets artikel intervjuar man kvinnan som inte får en enda kritisk fråga. Det är så här media påverkar folks inställning till olika människor, det vill säga genom särbehandling. En sådan behandling hade varit på sin plats om Lambertz blivit dömd i domstol, men ärendet gick inte ens vidare till åtal.
Vad skulle gjorts bättre?
Sluta särbehandla folk baserat på känslor och moraliska grunder. Media ska vara objektiva och sakliga, inte folkdomstolar som skriver opinionsartiklar för att påverka människors åsikter, eller publicerar vinklade intervjuer där två parter särbehandlas positivt respektive negativt.
Fundera på följande
Hur skulle rättssamhället se ut om vi alltid var snälla mot den person vi tyckte synd om? Hur skulle rättssamhället se ut om folks skuld avgjordes av våra känslor?
Källa: https://www.expressen.se/nyheter/lambertz-jag-kan-sakert-ha-utsatt-kvinnor-for-obehag/
Källa: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/x39l6j/sara-ar-kvinnan-som-lambertz-misstanktes-ha-valdtagit–hamnade-i-en-m