Den brittiska public service-kanalen Channel 4 kör ett program där människor klär av sig nakna inför ungdomar som är 14–16 år gamla.
Vad är problemet?
Nu när det inte längre handlar om transor så verkar media inte reagera riktigt likadant. Expressens artikel är den första jag sett än så länge, så det kanske är lite tidigt att döma. Men det är svårt att inte dra paralleller till vad Fanny Svärd sade för en vecka sedan angående SVTs program Drag Race Sverige:
”Jag ser allt oftare en obehaglig retorik om ’barnens bästa’ som ett ganska slarvigt smink över homo- och transfobi. Som om barnens bästa inte skulle vara att få se att folk är annorlunda. Sexualmoralism och skam förökar sig som en äcklig svampinfektion i kommentarsfälten, även här i Sverige.”
Då kanske du tänker att transorna inte klädde av sig nakna inför barnen (inte än i alla fall), men i den nya artikeln kan man läsa följande:
”Naked Education är en kroppspositiv, pedagogisk serie som i grunder syftar till att normalisera alla kroppstyper och kämpar för allas olikheter, så att vi kan acceptera att vi alla är normala utan kläder, säger programledaren Anna Richardson.”
Syftet är alltså detsamma, nämligen normalisering. Fanny Svärd har inte författat dagens artikel, och det återstår att se om hon kommer välkomna fenomenet där vuxna människor klär av sig inför barn.
Vad skulle gjorts bättre?
Transor ska inte få positiv särbehandling jämfört med normala män. Det vill säga, om media inte ifrågasätter att transor porrar sig inför barn (med eller utan kläder) ska de heller inte ifrågasätta när vanliga män gör det. Men som sagt, det behövs fler artiklar på ämnet innan man säkert kan se vilken väg media väljer.
Fundera på följande
Folk som inte tänker självständigt tenderar att kopiera åsikter som förs fram av journalister. Det som var helt otänkbart för 20 år sedan är normalt idag, och det beror på normalisering – alltså att för få ifrågasätter ett visst budskap eller en viss typ av propaganda. De som initierar och styr detta är inte sällan plattformar som når ut till miljoner människor, det vill säga media.
Källa: https://www.expressen.se/noje/kritiken-mot-nya-serien-ar-nakna-framfor-barn/
Källa: https://www.expressen.se/noje/kronikorer/fanny-svard/jag-ser-en-obehaglig-retorik-om-barnens-basta-/