SVT gör reklam för sitt program Vi säger inte tupé, och i artikeln pratas det om att bryta skam angående håravfall.
Vad är problemet?
Ingångsperspektivet och temat är att män inte ska känna skam för håravfall. Just det med skamkänslor är normalt sett någonting man ofta hör från kvinnor, men det här är nog den första artikeln på väldigt länge där SVT gör män till offer. Problemet är att man tar något oattraktivt (skallighet, fetma, ansikten som inte är symmetriska och så vidare) och försöker normalisera det i syfte att få fula människor att må bättre. En fin tanke tycker vissa, men det är det inte egentligen eftersom allt baseras på lögner.
I längden leder detta till att fula människor intalas att de är vackra, där prioriteten alltså ligger på känslor snarare än sanning. SVT gör ingenting för att ifrågasätta detta, utan driver snarare på för ”mindre stigmatisering”.
Vad skulle gjorts bättre?
SVT bör inte hålla på med normalisering av känslobaserade lögner framför sanning. I det här fallet hade man lätt kunnat ifrågasätta männen som gråter ut varför de inte bara accepterar läget och går vidare (något de faktiskt skriver i artikeln att de flesta män gör).
Fundera på följande
I grund och botten handlar det om en ovilja att acceptera att vissa människor är fulare, mer inkompetenta eller sämre än andra. Istället för att acceptera detta driver SVT på för att vi ska intala folk lögner i syfte att förbättra deras känslor (vilket är en typisk feminin och kvinnlig metod). Det finns mycket forskning som visar att vackra människor har många och tydliga fördelar i verkligheten, allt från bemötande till karriär och lön – och det är helt naturligt.
Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/mannen-vill-bryta-skammen-kring-att-tappa-har-skallighet-harsystem-tupe