Det här ämnet har jag skrivit om många gånger tidigare, men jag kommer fortsätta så länge SVT behandlar begreppet ”jämställdhet” så ensidigt som man gör. Den här gången handlar det om kvinnliga regissörer och manusförfattare i filmbranschen.
Vad är problemet?
SVT utgår som vanligt från en identitetspolitisk definition av begreppet jämställdhet. Det vill säga, man definierar jämställdhet baserat på lika resultat istället för på lika förutsättningar. Tänk dig själv att någon säger åt Usain Bolt ”Du får vänta in de andra den här gången, du vinner för ofta. Det är viktigt att alla kommer i mål samtidigt.” Det är jämställdhet baserad på lika resultat. Problemet med en sådan definition är alltså att den uppmuntrar kvotering och andra tvångsmetoder för att uppnå det önskade resultatet.
Jämställdhet baserad på lika förutsättningar ger män och kvinnor samma förutsättningar, sedan är det upp till individen att prestera. Denna definition av jämställdhet innebär alltså att resultat kan bli väldigt ojämlikt, men alla har fått samma chans.
Vad skulle gjorts bättre?
Jag har aldrig någonsin, i någon artikel, sett SVT själva definiera eller föra fram definitionen som baseras på lika förutsättningar. Det skulle med andra ord vara bra om de inte bara använde sig av jämställdhet baserad på lika resultat.
Vad kan du som medborgare göra?
Var medveten om att ett och samma ord kan ha väldigt olika definitioner beroende på vem du frågar.
Jag har mejlat till ett par av SVTs medarbetare som skrev två artiklar om detta ämne, om de väljer att svara får du reda på det här (ha inte alltför stora förhoppningar då SVT aldrig svarat hittills på mina mejl).
Källa: https://www.svt.se/kultur/trots-hotet-mannens-filmstod-dras-inte-in
Alltför många samhällsdebattörer förmår inte, eller vill inte, förstå begreppet jämställdhet. Svenska Akademiens ordlista hjälper oss med definitionen.
* jämställdhet = jämlikhet mellan kvinnor och män
https://svenska.se/saol/?id=1351500
* jämlik = de är jämlika de har samma rättigheter m.m
https://svenska.se/saol/?id=1349923
Jämställdhet handlar alltså om att män och kvinnor har lika RÄTTIGHETER. Det är något helt annat än att de två könen på gruppnivå får lika UTFALL, så kallad könsbalans. Vid varje samtal om jämställdhet bör man alltså börja med att klargöra om det är ”lika rättigheter” eller ”lika utfall” som avses innan samtalet fortsätter. Annars blir det missförstånd. Att SVT med sin budget uppvisar en sådan oförmåga säger en hel del om vilken (brist på) kompetens som de lyckas samla i bunkern på Gärdet.
Den som söker förklaringar till att könsbalansen är ojämn inom inom vissa högattraktiva yrken (och inte nöjer sig med att det så kallade ”patriarkatet” skulle vara orsaken) kan istället ta del av ”The greater male variability hypothesis”.
Här hade jag helst velat hänvisa till en video om hypotesen av mediakollektivet ”1791” på YouTube, men videon är inte längre tillgänglig. De skriver ”Back catalog available exclusively on Gumroad.”
https://www.youtube.com/c/1791L/about
Läsare av denna kommentar får därför istället hålla tillgodo med en akademisk sammanställning:
https://heterodoxacademy.org/the-greater-male-variability-hypothesis/
TL;DR
”There is good evidence that men are more variable on a variety of traits, meaning that they are over-represented at both tails of the distribution (i.e., more men at the very bottom, and at the very top), even though there is no gender difference on average.”
PS.
Fundera över hur sällan man pratar om att kvotera in kvinnor till fängelser, och vad det kan bero på…