Fria Tider ifrågasätter ungdomsgäng utan att ha fakta på bordet

Av | december 22, 2020

En skola i Helsingborg har förstörts av raketer, och Fria Tider rapporterar om händelsen.

Vad är problemet?

Fria Tider ifrågasätter att det rör sig om ungdomsgäng genom att formulera sig så här:

En skola i Helsingborg förstördes under söndagskvällen när ett stort ’ungdomsgäng’ bland annat sköt raketer mot byggnaden, uppger polisen på sin hemsida. Händelsen rubriceras som försök till mordbrand.

Det var strax innan klockan 21 på söndagen som polisen larmades till Annerovägen i Dalhem i Helsingborg med anledning av att så kallade ungdomar vandaliserade en skola.

Först sätter man ungdomsgäng inom citationstecken, något man brukar göra för att visa att något kallas för någonting, men egentligen är något annat. I det andra citatet skriver man ”så kallade ungdomar”, för att återigen ifrågasätta om det verkligen rörde sig om ungdomsgäng. Att Fria Tider tror att det istället rör sig om invandrare är ganska uppenbart, med tanke på deras historik. Naturligtvis kan det röra sig om invandrargäng, men innan man har fakta på bordet bör man som media inte antyda något som man inte vet.

Vad skulle gjorts bättre?

Om polisen kallar brottslingarna för ungdomsgäng bör media göra detsamma, tills motsatsen bevisats. Finns det till exempel foton eller videor som visar att det är invandrargäng, då kan man skriva så.

Fundera på följande

Vad skulle hända om ungdomsgänget i Helsingborg visade sig vara svenskar? Skulle Fria Tider rätta sig eller skulle de ignorera, gå vidare och hoppas på att folk glömt vad de antytt?

Källa: https://www.friatider.se/skola-vandaliserad-ungdomsgang-skot-raketer-och-slog-sonder-fonster

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.