Nu har ett stort antal personer som jobbar eller frilansar för SVT Kultur skrivit under på ett öppet brev som publiceras på Expressen. Där står det att SVT Kultur inte behandlar frilansare och visstidsanställda på ett schysst sätt (de tillfälliga anställningarna ska vara för otrygga). Man pratar även om en tystnadskultur. Men vad är tystnadskultur egentligen, och existerar det ens?
Frilansare och visstidsanställda upplever att de inte vågar kritisera ledningen för att det kan få konsekvenser för deras jobb. Men det man subjektivt upplever behöver inte alls vara samma sak som objektiv fakta. ”Tystnadskultur” kan alltså ha att göra med individens feghet, snarare än företagets illvilja att tysta ned alla kritiker. Det fackliga ombudet Amanda Horne säger ”Det är fler som står bakom det här brevet, men vissa vågar inte skriva under eftersom att man är så pass otrygg i sin anställning”. SVT beskriver detta som att det är ”många” som inte vågar skriva under. Hur vet de det? En korrektare formulering hade varit att det fanns ”folk” som inte vågat skriva under.
Visst kan det finnas arbetsplatser där chefer hotar de anställda till tystnad, men det framgår ingenstans att SVT eller Public Service i övrigt skulle vara en sådan arbetsplats. Istället skriver man om frilansarnas egna upplevelser och kallar det för ”tystnadskultur”.
Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/svt-medarbetarnas-krav-flera-trygga-anstallningar