Det är OK för politiker att kritisera domar när media tycker det

Av | mars 1, 2023

Sverigedemokraten Richard Jomshof har tidigare fått hård kritik för att ha kritiserat domstolsbeslut (politiker ska inte påverka domstolarna).

Vad är problemet?

I slutet av förra året publicerade SVT framförd kritik mot Jomshof, då i samband med att han kommenterat friande domar rörande korankravallerna. Men nu, när han återigen kritiserat ett domstolsbeslut, finns ingen artikel så långt ögat når – vare sig hos SVT, Aftonbladet eller Expressen. En bidragande orsak kan ha varit att han denna gång kritiserade beslutet som gällde våldtäkten mot en 10-årig flicka. Hyckleri är det hur som helst.

Vad skulle gjorts bättre?

Lyft alltid fram kritik mot politiker som kritiserar domstolsbeslut, eller gör det aldrig. I det här fallet kan det framstå som om SVT och de andra medierna själva, på moralisk grund, fattar beslut om vilka politikeruttalanden som det ska lyftas fram kritik mot och inte. Det vill säga när journalisterna själva tycker det är moraliskt försvarbart.

Fundera på följande

Just nu pågår en intensiv mediekampanj mot domen i hovrätten. Politiker har exekutiv makt, men media har indirekt makt. Är det OK att media tar tydlig ställning mot en dom, om politiker inte ska göra det? Här är det skillnad mellan att granska makten och att medvetet dreva fram till en viss slutsats.

Källa: https://nyheteridag.se/jomshof-sagar-snippan-domen-min-plikt-som-politiker/
Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/kraftiga-reaktioner-pa-jomshofs-domstolsutspel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.