Proxystrategi är när media bjuder in folk vars åsikter stämmer överens med deras egna. På så sätt behöver journalisten själv inte framstå som opartisk, utan kan låta gästen bre ut sig. Public service må ha bäst anledning att använda sig av proxystrategi då de ska vara opartiska (och strategin låter dem föra ut ett budskap utan att själva säga något), men Nyheter Idag (och andra medier) använder sig också av den.
Nyheter Idag är en högerkonservativ sajt som ofta skriver om hur Sverige förfaller eller hur invandrare begår våldtäkter och andra brott. Precis som SVT så ljuger man väldigt sällan, men det selektiva urvalet av nyheter går inte att ta miste på. Och ur det perspektivet kommer dagens kommentarer från Johan Westerholm som är ansvarig utgivare på Ledarsidorna.
En hel nyhetsartikel ägnas honom, men varför? Är det intressant att läsa vad han tycker? Det kan det absolut vara. Är hans åsikter baserade på fakta? Nej, det är mest subjektiva åsikter och tyckanden som kommer fram. Och det är inte slump att Westerholm är kritisk mot både Löfven och Socialdemokraterna. Jag har hittills inte sett en enda artikel hos Nyheter Idag där man lyft fram en person som är positivt inställd till S, MP eller V.
Det man gör är alltså att man endast pratar med personer som har samma åsikter och ideologi som man själva. Så istället för att Chang Frick skriver ned sina åsikter och kallar det för nyheter, bjuds en person in som gör det i hans ställe. Ska det verkligen vara så svårt för media att lyssna på åsikter från både vänster och höger? Från både liberaler och konservativa. YouTube-kanalen ”Hur kan vi” är de enda som jag sett försöka med detta, titta gärna på deras program då de delvis har samma syfte som Mediegranskaren.
Källa: https://nyheteridag.se/valjarflykten-fran-s-de-har-kommit-till-insikt-att-det-inte-duger-med-en-get-som-partiledare/