Bruna balettskor blir nyheter i Lilla Aktuellt

Av | november 10, 2019

Definitionen av vad en nyhet egentligen är kan man naturligtvis ifrågasätta. Medierna hävdar ofta att någonting måste ha ett ”nyhetsvärde” för att få publiceras, men hur definierar man ”nyhetsvärde” då? Jo, som så mycket annat är det en subjektiv definition som görs av redaktionerna.

SVT skriver om att det nu kommer balettskor för olika hudfärger. Det man gör till att börja med är att utgå från att alla som dansar balett vill ha skor som matchar ens hudfärg. Sedan gör man hela artikeln till någon sorts jämställdhetsfråga mellan etniciteter och intervjuar en liten flicka från Sverige (där de nya färgerna ännu inte lanserats) som beskriver hur underbart det ska bli att äntligen kunna köpa skor som matchar huden, utan att behöva måla om vita skor, eller skor i ljus färg.

Anledningen att jag drar den här slutsatsen är för att man i artikeln samtidigt skriver om Misty Copleland som blivit den första afroamerikanen i en huvudroll i en balett. Man gör alltså en koppling mellan nya färger på balettskor och etnicitet.

Grejen är bara att det har funnits både vita och svarta balettskor under lång tid. Vita balettskor passar inte någon hudfärg, om inte personen i fråga har färgat huden kritvit som geishorna gjorde i Japan. Vi har dock aldrig sett SVT eller Lilla Aktuellt skriva nyhetsartiklar om barn som känner sig tvungna att måla om vita skor till sin hudfärg för att de ska passa.

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.