SR publicerar en artikel där en forskare säger att ”Valet måste framställas som att det spelar roll”.
Vad är problemet?
Sverige skickar 21 ledamöter till EU-parlamentet, som totalt består av 705 ledamöter. Det spelar med andra ord minimal roll vilka Sverige skickar, utan det som verkligen spelar roll är hur folkrika länder som Frankrike, Tyskland och Italien röstar. I jämförelse med Sverige och Skandinavien ser det ut så här:
Tyskland: 96
Frankrike: 79
Italien: 76
Totalt: 251 av 705
Sverige: 21
Finland: 14
Danmark: 14
Totalt: 49 av 705
Ska valet framställas som att det spelar roll, eller ska det framställas på ett ärligt och realistiskt sätt? Sedan lyfts andra poänger fram också i reportaget som är lite nyktrare, till exempel att medierna borde bli bättre på att förklara vad EU påverkar i inrikespolitiken (och inte bara utrikes).
Sist men inte minst säger en forskare att det är en myt att EU vill lägga sig i allting. Han förklarar dock inte hur, och han ger inga exempel. Det är ingen hemlighet att trenden går mot att mer och mer makt centreras till Bryssel.
Vad skulle gjorts bättre?
Ge en realistisk och så ärlig bild som möjligt av EU-valet, istället för att selektivt lyfta fram aspekter som ska öka det låga röstdeltagandet. Och ifrågasätt forskare som påstår saker utan att backa upp dem med exempel.
Fundera på följande
Att påstå att svenskarnas röster spelar roll i EU, är ungefär som att påstå att Gotland och Norrlands inlands röster spelar roll i rikdsdagsvalet. En liten roll spelar de, men den rollen är minimal.
Jag frågade Helena Nordenberg på SR
Hej!
Mitt namn är Kai och jag driver mediegranskaren.se.
I din artikel som publicerades 05:30 idag lyfter du fram forskare som dels säger att EU-valet måste framställas som att det spelar roll, och dels att myter sprids om att EU vill bestämma allting.
1) Sverige skickar 21 av 705 ledamöter till EU-parlamentet. Dessa 21 spelar en väldigt liten roll, så varför ifrågasätter du inte forskaren när han säger att valet måste framställas som att det spelar roll? Är det inte bättre att valet framställs på ett ärligt sätt (snarare än att vinkla information i syfte att få fler att rösta)?
2) Den långsiktiga trenden är att EU tar makt från riksdagar och regeringar, inte att de lämnar tillbaka makt. Varför ber du inte forskaren om exempel när han påstår att det är en myt att EU vill lägga sig i allting?
Om du väljer att svara kommer ditt svar att publiceras i sin helhet på min sajt.
Helena Nordenberg valde att inte svara.
Källa: https://sverigesradio.se/artikel/forskare-efterlyser-battre-eu-bevakning-en-massa-myter